In de cursus Werktheorieën voor (zelfstandig) professionals staat de kwaliteit van dienstverlenen in met name het sociaal domein centraal. Kwaliteit van dienstverlenen gaat enerzijds om het verrichten van handelingen die passen bij wat de cliënt nodig heeft. Anderzijds gaat het om het vergaren van handelingsalternatieven, vooral wanneer cliënten blijken andere ondersteuning nodig te hebben dan aanvankelijk wordt geboden. Professionals hanteren vaak impliciete en ook expliciet geformuleerde werktheorieën. In deze cursus vormen de werktheorieën een centraal begrip binnen de constellatie van kennisbronnen die men aanspreekt bij handelen in ambigue beroepspraktijken/casuïstiek waarin inclusie een steeds grotere rol speelt.
We gebruiken daartoe het Professioneel Handelen model (PH-model). ACT-inclusief heeft dit model ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek omtrent werktheorieën, visie op professionaliteit, zelfinschattingsvermogen als sociaal dienstverlener, en overstijgende casuskennis in het sociaal domein vanuit de optiek van inclusie.
In tegenstelling tot deze theoretische introductie is de cursus doorspekt met praktijkvoorbeelden en daaraan gerelateerde vragen.
Het doel van deze cursus is het vergroten van handelingsalternatieven voor eigen praktijk en voorkomende casuïstiek door wetenschappelijk- en praktijk gerelateerde onderbouwde werktheorieën te ontwikkelen. Daarmee kan de zelfstandig professional met een hogere doordachte kwaliteit dienstverlenenen én daarover ook beter verantwoording afleggen. De door deze cursus opgeroepen aandacht voor werktheorieën heeft de potentie de kwaliteit van afstemmen met andere professionals uit dezelfde en ook andere beroepsgroepen te vergoten. Verworven kennis en competenties dragen bij aan inclusief handelen.
« vorige pagina